Ministarstvo rudarstva i energetike, priprema Strategiju razvoja energetike Republike Srbije i Integrisani energetski klimatski plan u kojima će prvi put vodonik biti prepoznat od strane najvažnijih strateških dokumenata u energetici, rekao je Rade Mrdak,  savetnik ministarke rudastva i energetike za obnovljive izvore energije na otvaranju međunarodne konferencije "Vodonik-energent budućnosti".

"Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije je već predvideo osnov za uvođenje prvih podsticaja za korišćenje obnovljivog vodonika, a verujemo da ćemo se uskoro pojaviti i sa prvim predlogom uredbe o podsticajima za vodonik. Ovo su mali, ali značajni koraci koji treba da stvore uslove za intenzivniji razvoj sektora vodonika u Srbiji. Naš fokus u narednom periodu biće da osmislimo sistem podsticaja i pokrenemo tržište vodonika u Srbiji, ali i razmotrimo mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje u ovoj oblasti",  naglasio je Mrdak.

On je podsetio da je  Vlada Srbije zaključila Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom Fengling u cilju realizacije projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju vodonika iz solarnih elektrana i vetroelektrana kapaciteta do 30.000 tona vodonika godišnje, za potrebe dekarbonizacije najveće rudarske kompanije u Srbiji - Srbija Zi Đin Koper, ali i za potrebe tržišta u Srbiji i šire.