Јавни позив за градове и општине

Јавни позив ЈП1/24

Пројекат „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане“ је осмишљен да повећа уштеде енергије и комфор за грађане Републике Србије, путем доделе бесповратних средстава за реализацију мера енергетске санације домаћинствима на територији јединица локалних самоуправа и градских општина са којима Министарство закључује уговор о суфинансирању Програма енергетске санације.

Основни циљ Пројекта је подстицање инвестирања у побољшање енергетске ефикасности и у примену „чистих енергија“, као и ширење свести о неопходности рационалног управљања енергијом

Бесповратна средства која ће бити додељена грађанима обезбеђена су у сарадњи са Светском Банком и са јединицама локалне самоуправе и градским општинама, и биће додељивана путем јавних позива које ће расписати јединице локалне самоуправе и градске општине.

Током 2023. године ову могућност је остварило скоро 10 хиљада домаћинстава у 131 јединици локалне самоуправе и градској општини, а како се свест о значају и бенефитима примене мера енергетске ефикасности шири, тако је и интересовање грађана из године у годину све веће.

Јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине за 2024. годину објављен је на овој интернет страници и трајао је до 29. априла 2024. године.
Пријаве се подносе под бројем:001342881 2024

По новом јавном позиву, јединице локалне самоуправе и градске општине могу да издвоје средства и за грађане из социјално угрожених категорија, у ком случају кофинансирање је по финансијском моделу: по 45% Министарство и јединице локалне самоуправе или градске општине и 10% социјално угрожени грађани.

За сва питања можете нас контактирати на имејл адресу: javnipoziv.surce@mre.gov.rs